etiket lezen

Etiket lezen: praktische informatie

Uit de vorige blog blijkt dat de plaatjes en praatjes op de voorkant van de verpakking je soms op het verkeerde been zetten. Een etiket geeft je alle benodigde informatie om een product te kunnen beoordelen. Een gezonde keuze maken begint dus eigenlijk bij het lezen van het etiket. In deze blog meer uitleg over het etiket lezen!

Elke verpakking heeft een etiket. Een etiket geeft je informatie over het product. Als je het etiket leest zijn er twee dingen waar je goed op moet letten: de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel.

 
Etiket lezen: de ingrediëntenlijst

De volgorde van de ingrediënten lijst is belangrijk. De ingrediënten die als eerste worden genoemd komen het meeste voor in het product. Wordt suiker als eerste genoemd, dan kun je het product beter laten liggen. Wanneer suiker in de ingrediëntenlijst staat gaat het om toegevoegde suikers. Daarnaast zijn er ook nog andere benamingen voor suiker, namelijk: sacharose, fructose, dextrose, lactose, maltose, trehalose, galactose, stroop, honing, agavesiroop, ahornsiroop, isoglucose, glucose-fructosestroop, glucosestroop en melasse. Een hele mond vol dus!

In sommige ingrediëntenlijsten worden ook ‘gezonde’ voedingsstoffen genoemd, bijvoorbeeld vitamines. Deze vitamines zijn dan toegevoegd aan het product en zitten niet van oorsprong in het product zelf.

Daarnaast worden de E-nummers genoemd. E-nummers worden toegevoegd om het product te verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld: kleurstoffen, smaakversterkers of conserveermiddelen. Deze stoffen worden aangeduid met het E-nummer of de naam van de stof. Deze stoffen zijn niet schadelijk. Ten slotte worden de allergene stoffen genoemd. Dit is absoluut belangrijk als je allergisch bent voor bepaalde stoffen.  

 

Etiket lezen: voedingswaardetabel  

De voedingswaarde wordt per 100 gram of milliliter weergegeven in een overzichtelijke tabel. Soms wordt ook de portiegrootte weergegeven. In deze tabel vind je belangrijke informatie over de onderstaande punten.

Energie: de hoeveelheid energie wordt aangeduid in kilocalorieën. Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2000 kcal per dag nodig en een volwassen man heeft gemiddeld 2500 kcal nodig. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van hoe actief je bent.

Vetten (gram): Dit is het ‘totaal’ aan vet dat het product bevat. Een gezond voedingspatroon bestaat uit ongeveer 45 tot 88 gram vet per dag. Onder vetten staat ‘waarvan verzadigd vet’. Verzadigd vet is het ongezonde vet. Een gezond voedingspatroon bestaat uit niet meer dan 22 gram verzadigd vet. Let daarom goed op de hoeveelheid verzadigd vet. Onverzadigd vet is daarentegen het gezonde vet en wordt soms ook aangeduid in de tabel.  

Koolhydraten (gram): een gezond voedingspatroon bestaat uit 200 tot 350 gram koolhydraten per dag. Onder koolhydraten staat ‘waarvan suikers’. Dit zegt hoeveel suiker er in het product zit. Dit kunnen toegevoegde suikers zijn maar dit kunnen ook natuurlijke suikers zijn. Daarom is het verstandig om ook op de ingrediëntenlijst te kijken of er suikers aan toegevoegd zijn. Je lichaam heeft deze ‘toegevoegde’ suikers niet nodig.

Vezels (gram): een gezond voedingspatroon bestaat uit 30 tot 40 gram vezels.

Eiwitten (gram): een gezond voedingspatroon bestaat uit 0,8 gram x het lichaamsgewicht. Dus iemand van 65 kg heeft 52 gram eiwitten per dag nodig.

Zout (gram): je lichaam heeft maar 2 gram zout per dag nodig. Een gezond voedingspatroon bestaat uit niet meer dan 6 gram zout per dag. Te veel zout is namelijk slecht voor de bloeddruk en kan leiden tot hart- en vaatziekten.

 

Vetten, koolhydraten, vezels en eiwitten dragen bij aan een gezond voedingspatroon. Beperk producten met veel verzadigd vet, toegevoegde suikers en toegevoegd zout. Als je eet volgens de schijf van vijf heb je een volwaardig voedingspatroon!

Met bovenstaande punten kun jij wellicht beter een etiket lezen of begrijpen!

etiket lezen, gezond, ingrediëntenlijst, makkelijk, moeilijk, voeding
Vorig bericht
Weet wat je eet: laat je niet misleiden!
Volgend bericht
Vezelrijk dagmenu

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×