voorkomen verstopping

Een betere stoelgang: ga squatten!

Je vindt het misschien niet zo smakelijk om over ontlasting te praten. Toch zijn er veel mensen die problemen ervaren met de stoelgang. Je bent echt niet de enige! En het kan juist een fijn zijn om er te praten. Gelukkig zijn er oplossingen voor een betere stoelgang, bijvoorbeeld door te squatten op de wc. Dan doelen we niet op sporten, maar juist op de houding ‘squat’.

Bristol Stool Chart

Zoals alle mensen verschillend zijn, zo is ook de ontlasting en iedere drol verschillend. Toch is er een indeling qua drollen gemaakt, de Bristol Stool Chart (zie afbeelding 1). Type 3 en 4 zijn de beste. Bij deze types zijn, als het goed is, alle voedingsstoffen opgenomen en is de ontlasting zacht. Bij type 1 en 2 is de ontlasting nogal hard. Dit kan erg pijnlijk zijn voor de darmwand. Type 6 en 7 bevatten te veel vocht. Hierdoor is de kans groot dat niet alle voedingsstoffen zijn opgenomen. De basis voor de juiste werking om de darmen te stimuleren is voldoende vocht, vezels en beweging. Hier lees je meer tips om extra vezels binnen te krijgen. 

Afbeelding 1: Bristol Stool Chart

Een betere stoelgang: ga squatten

Wat bedoelen we nu met squatten op de wc? Naast de voeding en de vezels, is de houding op de toilet ook erg belangrijk. Dit onderdeel wordt vaak vergeten. Om naar de wc te kunnen, worden er een aantal stappen ondernomen:

  • De buitenste sluitspier ontspannen; dit doe je bewust. Doordat jezelf beslist of je deze spier wilt ontspannen, heb jij de regie over jouw ontlastingspatroon.
  • De binnenste sluitspier ontspannen; dit wordt gedaan door het autonome zenuwstelsel. Je hebt hier hier dus geen invloed op.

Afbeelding 2: Het effect van je houding op de binnenste en buitenste sluitspier (links zittend in de 90° hoek, rechts gehurkt ofwel squat in 35° hoek).

De binnenste sluitspier is het belangrijkste factor wanneer de ontlasting moeizaam gaat. Als je gehurkt op het toilet zit, kan de binnenste sluitspier gemakkelijker ontspannen.  Op afbeelding 2 is dit met rode strepen aangegeven. Als je dus in squat-houding zit, staat het laatste stuk van de dikke darm loodrecht op de anus. Bij deze stand krijgt het autonome zenuwstelsel de signalen dat de binnenste sluitspier kan ontspannen. Squatten kan dus helpen voor een gemakkelijkere stoelgang.

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende gastro-enterologen in de VS waren nieuwsgierig of de squat-houding de stoelgang verbetert en deden hierom onderzoek [1]. Aan de deelnemers werd een soort krukje aangeboden (zoals een Squatty Potty) die gebruikt werd als hulpmiddel om een natuurlijke squat-houding te hebben tijdens de ontlasting. En wat bleek? 90% van de 52 deelnemers gaf aan beter te kunnen ontspannen in de squat-houding en 71% had een snellere stoelgang t.o.v. de gebruikelijke zithouding die ze gewend waren!  Hoewel meer onderzoek nodig om iets te zeggen over de effectiviteit van deze squat-houding, heeft deze studie wel veelbelovende resultaten. Ik zou zeggen: altijd het proberen waard!

Probeer het eens uit

Heb jij moeite met de stoelgang en let je verder op je leefstijl? Overweeg dan eens om zo’n Squatty Potty aan te schaffen. Uiteraard kan je het eerst ook proberen met een ordinair keukentrapje.

Ben jij al aan het squatten in de kleine kamer of heb je een andere manier?

Bronnen

[1] Modi RM, Hinton A, Pinkhas D, Groce R, Meyer MM, Balasubramanian G, Levine E, Stanich PP. Implementation of a Defecation Posture Modification Device: Impact on Bowel Movement Patterns in Healthy Subjects. J Clin Gastroenterol. 2019 Mar;53(3):216-219. doi: 10.1097/MCG.0000000000001143. PMID: 30346317; PMCID: PMC6382038.

 

, , , , , , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: Werken pruimen laxerend?
Volgend bericht
Vaak darmklachten of buikpijn? Het FODMaP-beperkte dieet helpt!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.