De codes op een ei

Wist je dat de codes op je ei je vertellen wat voor kip je ei vandaan komt? Ik ben gek op ei! Weinig kcal, bomvol voedingsstoffen en het vult goed. Maar als je voor het schap staat dan wordt je duizelig van alle verschillende soorten eieren. En waar moet je nou opletten? Hebben leghennen een beter leven als ze vrije-uitloopeieren leggen of scharreleieren? En wat voor eieren zitten er in koekjes?

In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals scharreleieren, vrije-uitloopeieren, maïseieren, volkoren eieren en biologische eieren. De naam kan iets zeggen over het welzijn van de legkip, of over het voer dat ze krijgt.

 

Eiercodes

Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eiercodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit cijfer hoe hoger het welzijn voor de kippen.

Biologische eieren – eicode begint met 0

Vrije-uitloopeieren of graseieren – eicode begint met 1

Scharreleieren – eicode begint met 2

Kooi-eieren – eicode begint met 3

Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei. Daarom is het beter om in de supermarkt op het Beter Leven keurmerk te letten dan op de eiercodes. Hieronder staan de verschillende eieren en welke keurmerken ze dragen.

 

Drie sterren Beter Leven keurmerk

Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij de Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk. Biologische eieren herken je ook aan het Europees biologisch keurmerk (het ‘groene blaadje’) of het EKO-keurmerk. Deze kippen krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en meestal biologisch voer.

 

Twee sterren Beter Leven keurmerk

De kippen die vrije-uitloopeieren leggen met twee sterren Beter Leven keurmerk, hebben een behoorlijk goed leven. Zoals de naam al zegt: ze hebben een vrije uitloop en kunnen dus naar buiten wanneer ze maar willen. Wel wordt het puntje van hun snavels onverdoofd verwijderd.

 

Eén ster Beter Leven keurmerk

De legkippen van eieren met één ster Beter Leven keurmerk krijgen iets meer afleiding dan gangbare scharrelkippen. Ze hebben een overdekte uitloop naar buiten. Ook bij deze leghennen wordt het gevoelige puntje van hun snavels onverdoofd verwijderd.

 

Scharreleieren zonder keurmerk

Veel mensen denken dat de leghennen van scharreleieren lekker buiten mogen scharrelen. Helaas is dat niet zo. Deze kippen komen nooit buiten. Ze scharrelen binnen in een grote, dichte stal met duizenden soortgenoten op elkaar. Het gevoelige puntje van hun snavels wordt onverdoofd verwijderd. De meeste leghennen in Nederland worden op deze manier gehouden.

 

Kooi-ei in koekjes

Dit ei is het meest dieronvriendelijk. Toch wordt het kooi-ei nog volop verwerkt in koekjes, ijs, toetjes, cakes, taarten, pasta’s en sauzen. Kooikippen zitten dicht op elkaar in een kooi van gaas in een dichte stal. De eisen aan de kooien werden in 2012 iets aangescherpt, maar de kippen in legbatterijen hebben nog steeds een akelig leven. Op sommige buurtsupers na verkopen supermarkten geen kooi-eieren meer, maar nog wel diverse producten waarin kooi-ei is verwerkt…

 

Maisei, volkoren ei, columbus-ei…

In de supermarkt liggen ook eieren met bijzondere namen. Denk aan het maïsei, zonnebloemei, volkoren ei, viergranenei, of het columbus-ei/omega-3-ei. De eieren zijn vernoemd naar het voer dat de leghennen hebben gekregen. Volgens het Voedingscentrum zijn deze eieren niet gezonder dan andere eieren. De eiernamen zeggen niets over de omstandigheden waaronder de kippen leven. Dus even checken of het Beter Leven keurmerk erop staat.

 

Kies bewust!

Persoonlijk kies ik altijd voor de biologische eieren waar de code met een nul begint en er een 3 sterren keurmerk op staat. Ik kies voor diervriendelijk en merk het verschil ook zeker in smaak!

Maar eerlijk is eerlijk.. helaas maak ik nog wel es gebruik van koekjes, ijs, toetjes, cakes, taarten, pasta’s en sauzen en mayonaise waar eieren in zitten die van kooikippen komen…

Dit is soms lastig te achterhalen of lastig om met bio eieren te vinden. Maar door het etiket te lezen kan je er proberen achter komen wat voor eieren erin zitten.

 

Wil jij bewuster kiezen?

Kijk dan op de doos en op je ei naar de keurmerken en codes. Kies bewust!

Lees ook eens wat vaker het etiket van producten waar eieren in verwerkt zijn. Zie je alleen ‘eieren’ staan? Dan is de kans groot dat ze van kooikippen komen.

 

Bron: www.wakkerdier.nl

 

Vorig bericht
Zitten er minder koolhydraten in zoete-, dan in gewone aardappel?
Volgend bericht
Bewaaradvies koelkast of voorraadkast

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×