last van brandend maagzuur

Brandend maagzuur en voeding

Brandend maagzuur is een bekende en zeer vervelende kwaal. Hoe ontstaat het? En wat kun je er met voeding tegen doen? Op internet lees je veel tips zoals:

Neem een slokje azijn, wat blaadjes basilicum, een kop kamillethee of zelfs wat krijt. De ene website zegt: drink geen melk en neem geen zure producten zoals citrusvruchten. De andere beveelt juist wel melk en zure azijn en augurken aan. Ontzettend verwarrend dus! Wat is nu waarheid?

Eerst even op een rij wat er gebeurt in ons lichaam:

Als de voeding na het kauwen en slikken in onze maag terecht komt, wordt het vermengd met maagsap. Maagsap bevat onder andere zoutzuur. De maag heeft een dikke slijmvlieslaag die de maagwand beschermt tegen dit zuur. De slokdarm heeft niet zo’n beschermlaag. Op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier en deze moet ervoor zorgen dat dit zure sap niet naar boven komt. Brandend maagzuur of zuurbranden (ook wel reflux genoemd) is het té vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm en dit geeft klachten zoals maagpijn, opgeblazen gevoel, brok in de keel, misselijkheid, brandend gevoel, oprispingen en pijn op de borst.  

Bijna iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur of een oprisping. Bijvoorbeeld na een grote maaltijd. Dit kan geen kwaad. Maar als je daar vaker last van hebt is het verstandig om er iets aan te doen.  Als je deze kwaal namelijk niet behandeld kan er een slokdarmontsteking ontstaan. Vaak zien we mensen met overgewicht die last hebben van brandend maagzuur, maar het komt ook voor bij mensen met obstipatie en zwangere vrouwen.  Je leest hier meer over voeding tijdens de zwangerschap. In deze gevallen neemt namelijk de druk in de maag toe en kan de sluitspier niet meer goed sluiten. Hierdoor stroomt het maagsap makkelijker terug naar de slokdarm.

Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die maagzuur kunnen veroorzaken zoals chocola, pepermunt en alcohol. Door het gebruik van deze voedingsmiddelen raakt de sluitspier verslapt. Roken is ook een boosdoener.

Wat kun je doen met voeding bij maagzuur?

 • Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. Je krijgt eerder last van brandend maagzuur als je maag vol zit of als je erg vet eet. Een vette maaltijd blijft namelijk langer in je maag. Na een maaltijd is de druk in de maag verhoogd. Hierdoor gaat het sluitspiertje even openstaan zodat overbodige lucht uit de maag kan ontsnappen. Hierbij komt ook vaak wat maagzuur mee naar boven. Neem daarom kleinere maaltijden en meer verspreid over de dag.
 • Ga na het eten niet meteen liggen of slapen. Als je met een volle maag gaat liggen, kan de inhoud van de maag makkelijker terugstromen in de slokdarm. Als je daar last van hebt probeer dan minimaal 3 uren voor het slapen gaan niet meer te eten.
 • Kauw je maaltijd goed en in een rustig tempo, dan is de kans op lucht inslikken minder groot, waardoor je minder oprispingen krijgt.
 • Wees voorzichtig met de volgende voedingsmiddelen omdat deze de klachten kunnen verergeren:
 • Alcohol,
 • Pepermunt,
 • Chocola,
 • Scherpe kruiden,
 • Ui en knoflook,
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Zure vruchten(sap) zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappelsinaasappelsapMaagzuur

Dit zijn dus de voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden, maar eigenlijk kan ik geen wetenschappelijke informatie vinden over voedingsmiddelen die de maagzuurklachten verhelpen. Dus de basilicumblaadjes en krijtjes zou ik achterwege laten. Melk drinken is helaas ook een fabel. Het is niet verstandig om veel melk te drinken. Melk bindt het zuur maar even, daarna stimuleert het juist de aanmaak van maagzuur. Hierdoor neemt de pijn eventjes af, maar daarna wordt de pijn vaak heviger.

Het advies bij maagzuurklachten is vrij algemeen: “Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en stop met roken. Eet gezond, niet te veel vet, gevarieerd en vezelrijk.” Tsja wat heb ik daar nu aan zal je misschien denken. Toch is het waar! We hebben in de praktijk veel mensen begeleidt bij het afvallen en sommigen van hen hadden last van maagzuur. Tijdens het verbeteren van hun eetpatroon verdwenen deze klachten als sneeuw voor de zon. Dus heb je last van brandend maagzuur neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk voedingsplan!

 

, , , , , , , , , , ,
Volgend bericht
Wat moet je wel en niet bewaren in de koelkast?

Gerelateerde berichten

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Graag zou ik meer informatie willen ontvangen over maagklachten of opgeblazen gevoel.
  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 • Yvonne Lamberts
  11 februari 2021 14:55

  k Heb geen oprispingen maar krijg het soms bij het bukken. Het brandt verschrikkelijk en pijn schiet ook door mijn borst. Zijn daar nog tips voor? Kan dit een scheurtje in het middenrif zijn?

  Beantwoorden
  • Marian Faber
   1 maart 2021 11:21

   Hoi Yvonne,

   Wat vervelend! De klacht die je omschrijft door van alles veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door ingehapte lucht, koolzuur of door gebruik van maagzuurremmers. Een scheurtje in het middenrif kan, maar hoeft dus niet. Misschien toch even overleggen met je huisarts?

   Beantwoorden
 • Corry Bulcke
  9 juli 2021 17:50

  Ik kreeg maaglast door tramadol nam reeds 40mg pantomed daags ivm maagzweren en helibacter microbe.
  Nu op advies huisarts moet ik 2×40 mg pantomed.
  Tevens heb ik pijn bij het bukken net boven de navel en rechterflank ribben.
  Mijn huid word zo gevoelig droog pijnlijk.
  Kan dit door het teveel aan pantomed zijn heb ook vaak krampen.
  Moet wel zeggen ik rook.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu