Beweegdagboek van een fysio

Beweegdagboek van een fysio

Elke week probeer ik minstens 3x te sporten. Dit lukt vrijwel altijd, ik vind het heel belangrijk hier tijd voor te maken. Door mijn werk besef ik heel goed dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is. Maar alleen even sporten is niet genoeg. Elke dag voldoende bewegen is het allerbelangrijkst. In dit artikel een beweegdagboek van een fysio!

En ik merk dat het mij de laatste weken vaak niet lukt om elke dag mijn stappendoel te halen. De korte dagen en het grijze, natte weer nodigen niet echt uit om lekker te wandelen. Mijn fitbit is vaak teleurgesteld in me geweest de afgelopen weken! Dus mijn doel voor deze week is: 10.000 stappen per dag.

 

10.000 stappen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het zetten van 10.000 stappen per dag meerdere positieve effecten heeft op je gezondheid. Bijvoorbeeld op de bloeddruk, het lichaamsgewicht en ook op je psychische gesteldheid.

Gemiddeld zetten mensen in Nederland zo’n 5000-6000 stappen per dag. Die 4000 extra stappen komen neer op een extra half uur wandelen. Die dertig minuten bewegen is ook het minimale volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Eigenlijk maar een kleine investering voor zulke grote positieve effecten!

 

Maandag:
11.267 stappen

Vandaag werk ik niet. Ik heb afspraken in de stad waar ik op de fiets heen ga, verder moet ik nodig wat huishoudelijke taken doen. Ik doe lopend een uitgebreid rondje boodschappen en ga ’s avonds naar een ‘small group training’. Dat houdt in: 45 minuten lang effectief hard trainen in een klein groepje. Het is gericht zowel op kracht als conditie. Met kettlebells, gewichtstangen, bulgarian bags of supersimpele eigen lichaamsgewicht oefeningen ben ik na afloop altijd kapot en voldaan.

 

Dinsdag:
6.721 stappen

Vandaag een lange dag werken. Ik ga om 11.15 uur weg en ben om 20.45 uur thuis. Ik heb geen zittend beroep maar ik loop tijdens het werk zelf toch ook niet genoeg. Ik doe in mijn pauze een klein wandelingetje voor de frisse lucht, maar heb niet veel tijd (die administratie blijft mij roepen!).

Ik geef vandaag ook training aan mensen die mee doen met onze beweeginterventie. Tijdens dat uur in de oefenzaal loop ik extra veel rond om zelf ook wat stappen te maken. Maar die 10.000 ga ik vandaag niet redden. Als ik thuis kom ben ik moe en hou ik het voor gezien.

 

Woensdag:
11.661 stappen

Vandaag weer werken. Doordat ik gister mijn doel niet heb gehaald nu meer aandacht voor mijn stapjes! In de pauze heb ik nu wel wat langer tijd voor een wandeling,  zo’n 20 minuten. En ’s avonds ga ik lopend naar de sportstudio voor weer een small group training. Een goede beweegdag!

 

Donderdag:
14.323 stappen

Vandaag werk ik in Haren, zo fijn dat ik hier op de fiets heen kan. 8 km enkele reis, mooi stukje fietsen. Maar ik kijk op buienradar en heb een zwak moment. Het regent de hele dag en ik pak de auto! Ter compensatie ga ik in de regen wel een blokje om in mijn pauze. Ik ben op tijd klaar vandaag en ga lopend nog even naar het winkelcentrum voor wat Sint-inkopen. ’s Avonds ga ik voor het eerst deze winter schaatsen. Het valt me niet tegen. Het is toch net zoiets als fietsen, je verleert het niet zomaar!

 

Vrijdag:
8.537 stappen

Vandaag een lange dag werken, ik vertrek om 7.45 uur en ben om 18.30 uur thuis. Ik probeer vaak koffie te halen (andere kant van het gebouw, veel stappen!) en veel te lopen tijdens mijn beweeginterventie uur. ’s Middags heb ik 15 minuten voor een kleine wandeling. Al met al kom ik niet aan mijn 10.000 stappen en ’s avonds heb ik geen puf meer. Doel niet gehaald.

 

Zaterdag:
10.347 stappen

Ik begin het weekend weer met een small group training ’s ochtends. Bij de studio waar ik sport kun je kiezen uit deze trainingen, of uit yoga. Ik probeer ook regelmatig een yogales mee te pakken, zo goed voor lichaam en geest! Maar vandaag heb ik meer zin in keihard trainen, volgende week weer yoga. ’s Middags gaan we naar Drenthe naar mijn ouders voor de jaarlijkse Sinterklaasviering. Zonder heel bewust nog te gaan wandelen haal ik toch mijn stappendoel. Ik heb mijn vader nog even geholpen in de tuin en verstoppertje gespeeld met mijn nichtje, daar heb ik blijkbaar redelijk wat stapjes bij gezet.

 

 

Zondag:
10.690 stappen

We zijn in Drenthe blijven slapen. Het is een grijze zondag en het miezert de hele tijd. Toch stel ik voor even te gaan wandelen in het bos. We doen een klein rondje van 3 km omdat mijn nichtje van twee en een half ook mee is en die wil echt niet meer in een buggy. Die kleine beentjes houden het goed vol!

’s Middags ben ik weer thuis en zit ik op 6.000 stappen. Het is echt zo’n zondag om op de bank te ploffen, eten te bestellen en te netflixen. Maar ik verman me en ga toch nog even naar buiten. Ik haal boodschappen voor het avondeten, niet bij de dichtstbijzijnde supermarkt maar ergens verderop. Zo haal ik toch mijn stappendoel en plof daarna voldaan op de bank!

 

Het was al met al een aardig goede beweegweek. Vier keer gesport maar toch niet elke dag mijn stappendoel gehaald. Hier blijf ik aan werken!

Challenge van deze week: probeer ook de 10.000 stappen op een dag te halen!

 

Beweegdagboek van een fysio

, , ,
Vorig bericht
Dietist aanwezig tijdens griepprik
Volgend bericht
Beweegdagboek van diëtist Chelsea

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu