Wat moet je eigenlijk in de koelkast bewaren en wat hoeft er niet in? Ik heb het idee dat daar nog altijd wat twijfels en onduidelijkheden over zijn. Tenminste bij mij thuis wel, mijn lieve schat snapt het nog niet helemaal..
“Moeten de eieren in de koelkast? Maar ze staan in de winkel toch ook niet in de koeling?” Elke week weer vind ik de paprika’s in de koelkast en vorige week nog heb ik de verse frites uit de diepvries gered. En dit is eigenlijk al een hele verbetering! Toen we vorig jaar gingen samenwonen lag er standaard een netje uien in de groentelade..Twee maanden geleden heb ik daarom deze sticker op onze koelkast geplakt, handig toch?
Maar helaas gaat het nog weleens mis. Dus speciaal voor mijn partner en natuurlijk voor iedereen die zich afvraagt hoe het nou zit, hierbij een lijstje van voedingsmiddelen die wél en niet thuishoren in de koelkast!
Hoe kom je erachter of iets in de kast of in de koelkast hoort?
Tip 1:
Op het etiket lees je al of een product in de koelkast bewaard moet worden. Er staat dan op: na openen gekoeld bewaren. De temperatuur van de koelkast is perfect op 4°C. Staat er op de verpakking: koel en donker bewaren dan kan het product het beste in de kelder of voorraadkast bewaard worden, waar het donker en droog is met een maximale temperatuur van 12-15°C.
Tip 2:
Dan kun je ook nog onderscheid maken tussen natte producten zoals huzarensalade, jam en pesto moeten in de koelkast bewaard worden. Droge producten zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste bewaard worden in de voorraadkast.
Tip 3:
Op diepvriesproducten staat op de verpakking: na ontdooien niet opnieuw invriezen. De kwaliteit kan namelijk achteruitgaan als je het voor de tweede keer invriest. Ook staat erbij hoe lang en bij welke temperatuur het product bewaard moet blijven.
Wel in de koelkast bewaren:
- Eieren moeten gekoeld bewaard wordt omdat er dan nauwelijks bacteriën kunnen groeien. En dat vermindert de kans op bederf en voedselinfecties aanzienlijk.
- Bladgroenten, zoals sla, spinazie en andijvie
- Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kunnen ook het beste in de koelkast bewaard worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei, witlof en bleekselderij.
- Voorgesneden groenten en fruit moeten altijd in de koelkast bewaard worden, ongeacht om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren.
- Zachte fruitsoorten zoals aardbeien, bessen, druiven en frambozen
- Appels blijven wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast.
- Sauzen zoals mayonaise, curry en knoflooksaus bewaar je na opening in de koelkast.
Hoe zit het dan met groente en fruit in blik of glazen potjes? Hierbij geldt, zodra het product geopend is bewaar je het in de koelkast. Ongeopend kun je de potten en blikjes in de voorraadkast bewaren.
Niet in de koelkast:
- Citrusvruchten, zoals citroen, limoen en sinaasappels kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren.
- Tropische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koude bederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 graden bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Zoals banaan, kiwi’s, mango en ananas.
- Komkommers, courgette en tomaten drogen uit in de koelkast.
- Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Ui kan snel smaakjes overnemen, leg ze dus niet naast knoflook.
- Aardappelen bewaar je op een koele en donkere plek, zoals een kelder, garage of schuur. In de koelkast worden ze zoet en drogen ze uit.
- Boontjes, doperwten, wortelen en knolselderij zijn het meest gebaat bij een koele, droge plek buiten de koelkast (12-15°C).
- Aubergine en paprika buiten de koelkast bewaren, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.
- Avocado’s komen niet rijp van de boom, maar rijpen pas als ze geplukt zijn. Bewaar een avocado daarom ook niet in de koelkast, want dit vertraagt het rijpingsproces.
- Als je honing bewaart in de koelkast gaat het kristalliseren. Sla je potjes honing daarom gewoon op in het keukenkastje
Een laatste tip:
Haal GRATIS de JA-NEE Sticker van het voedingscentrum bij ons op!
Nu kan het nooit meer misgaan toch?