bevat versgeperst sap minder vezels dan een sinaasappel

Feit of fabel: bevat versgeperst sap minder vezels dan een sinaasappel?

Ben jij ook gezond bezig en probeer je alle voedingstoffen en vitamines binnen te krijgen op een dag? Start jij je dan ook met een heerlijk en gezond ontbijtje? Je smeert bijvoorbeeld een volkoren boterham, doet er een gekookt ei bij én je neemt ook nog de moeite om een heerlijk glaasje verse jus d’orange te persen. Heerlijk en boordevol vitamine C, zou je zeggen. Hoe gezond is sinaasappels sap en bevat versgeperst sap minder vezels dan vers fruit? Wij zochten het voor je uit!

Vitamine C

Het is zeker waar dat het sap van sinaasappels veel vitamine C bevat. Eén glas versgeperste sap van 200 ml levert 96 mg vitamine C op [1]. Daarmee behaal je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg makkelijk mee [2]. Perfect, zou je denken? Hoe zit het echter met andere voedingsstoffen, zoals vezels en koolhydraten? Dit is in onderstaande tabellen op een rijtje gezet [1].

Tabel 1 Voedingswaarden vergeleken per 100 gram.

Voedingsmiddel per 100 gram Kcal Koolhydraten (g) Vezel (g) Vitamine C (mg)
Sinaasappel 48 7,9 2 51
Sinaasappelsap versgeperst 44 9,1 0,3 48
Sinaasappelsap uit pak (met vruchtvlees) 42 8,7 0,4 24

Tabel 2 Voedingswaarden vergeleken per verstrekkingseenheid.

Voedingsmiddel per verstrekkingseenheid Kcal Koolhydraten (g) Vezel (g) Vitamine C (mg)
Sinaasappel (1 stuk = 130 gram) 62 10,3 2,6 66
Sinaasappelsap versgeperst (1 glas = 200 ml) 88 18,2 0,6 96

Bevat vers versgeperst sap minder vezels?

In tabel 1 zie je dat versgeperste sinaasappelsap per 100 gram veel minder vezels bevat dan een sinaasappel. Dit komt omdat de vezels achterblijven in de schil of in de pulp in het filter. Daarnaast zie je in tabel 2 dat een sinaasappel een kleinere hoeveelheid is dan een glas sinaasappelsap, en toch bevat het veel meer vezels. Vezels zijn belangrijk voor onze gezondheid. Vezels geven een vol gevoel, dragen bij aan een goede stoelgang en het eten van vezels hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 [2].

Zou je dus kiezen voor twee sinaasappels op een dag, dan krijg je al 5,2 gram vezels binnen. De aanbeveling voor vezelinname is 30 tot 40 gram per dag [2]. Twee sinaasappels (260 gram) levert dus al 17,3 % van de minimale vezelbehoefte, terwijl dezelfde hoeveelheid (260 ml) sinaasappelsap slechts 2,6 % oplevert.

Koolhydraten

Als je tabel 2 bekijkt, zie je dat je met een glas versgeperst sap 18,2 gram koolhydraten binnenkrijgt. Dat is bijna net zoveel als een glas cola, dat 20,8 gram koolhydraten per glas bevat!

Conclusie

Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap. Twee sinaasappels levert je voldoende vitamine C op en daarnaast veel meer vezels.

Wil je toch een keer een glaasje jus d ’Orange drinken, dan is versgeperst sap wel een beter alternatief dan kant-en-klaar sap door het hogere gehalte vitamine C (zie tabel 1). Laat het dan wel bij 1 glaasje!

Hier lees je een blog over vezels en hoe je meer vezels binnen kunt krijgen? 

Bronnen

 • [1] RIVM. (2021). NEVO-online 2021/7.0. RIVM [Internet Site]. Beschikbaar via: https://nevo-online.rivm.nl/
 • [2] Kromhout, D., Spaaij, CJ, de Goede, J., & Weggemans, RM (2016). De Nederlandse voedingsrichtlijnen uit 2015. Europees tijdschrift voor klinische voeding , 70 (8), 869-878. https://doi.org/10.1038/ejcn.2016.52

 

, , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: Werken pruimen laxerend?
Volgend bericht
Feit of fabel: is een tosti ongezond?

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Heb moeilijke stoelgang wat kan ik het beste pakken ik gebruik nu zakjes van huisarts maar is nog niet wat het moet zijn en een kiwi en een minolia en ben diabetici en s’morgens op nuctere maag een mok warm wayer met een citroen uitgeperst gr een antwoord ban u terug gr sophie

  Beantwoorden
  • Balanza diëtisten
   23 april 2020 10:55

   Het zou handig zijn om eens een afspraak met ons in te plannen. We kijken graag met je mee en helpen je graag!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.