zelfgemaakte gezonde soepen

6x gezonde zelfgemaakte soep!

Het wordt weer winter! Een van de lekkerste dingen om te eten in de winter vind ik een fijne warme soep. Natuurlijk ook geschikt om een flinke portie in te vriezen, zodat je een makkelijke maaltijd hebt als je eens weinig tijd hebt. In de meeste soepen zitten ook nog eens lekker veel groente. Hier mijn meest favo soepjes op een rij:

Minste calorieën: courgettesoep

Pers een teentje knoflook uit, snij 400 gram courgette (of twee grote) in plakken of blokjes en bak alles tot ze het een beetje zacht is in een eetlepel olie. Voeg een liter kokend water toe en een blokje bouillon, en kook tot de courgette gaar is. Pureren, peper naar smaak toevoegen en eventueel nog even laten pruttelen. Is van zichzelf lekker romig, dus er hoeft geen room bij.

Schermafbeelding 2016-04-14 om 09.28.18

Typisch winter: pompoensoep met gember

Snijd onregelmatigheden van de schil van de pompoen (houtige stukjes enzo), en was ‘m goed. Snij de pompoen in kwarten, schraap de pitten er uit en snijd het vruchtvlees in stukken. Hij hoeft dus niet geschild te worden! Snij evenveel verse gember als knoflook fijn (minimaal 3 tenen is toch wel het lekkerst). Bak de gember en knoflook in een scheutje olie. Als dit lekker zacht is kun je een lepel(tje) sambal toevoegen. Heel kort meebakken, en daarna de stukken pompoen toevoegen. Kort bakken tot ze wat zacht zijn, en daarna kokend water toevoegen (ongeveer een liter per kg hele pompoen). Doe er een laurierblaadje bij en laat het een half uurtje sudderen. Ik hou van grove pompoensoep, daarom maak ik ‘m fijn met de aardappelstamper (als je liever de staafmixer gebruikt, vergeet dan niet het laurierblaadje er uit te halen). Voeg tot slot een blikje uitgelekte kikkererwten toe en warm het nog even door.

schermafbeelding-2016-09-16-om-16-11-23

Bron van vezels: maïssoep

Schil een halve kg kruimige aardappel en snij ze in blokjes. Snij twee grote preien in halve ringen en was goed. Bak de aardappels in een soeppan in een lepel olie tot ze een beetje zacht zijn. Doe de prei er bij en bak nog even door. Voeg zo’n 1,5 L water toe en een bouillonblokje. Kook tot het zacht is. Pureer de soep met je staafmixer. Laat twee blikjes suikermaïs uitlekken en voeg deze toe aan de soep. Voeg een paar eetlepels oude geraspte kaas door en chili- of paprikapoeder naar smaak. Goed verwarmen!

maissoep

Guilty pleasure: mosterdsoep

Maak een roux door wat boter te smelten en er een flinke lepel bloem bij te doen (ongeveer 50 gram boter en 50 gram bloem). Roeren en laten pruttelen, dan een scheut melk erbij en twee grote lepels mosterd. Als het een mooi glad papje is kun je de hete bouillon toevoegen, eerst in kleine beetjes en als het pruttelt steeds grotere hoeveelheden. Afmaken met een beetje kookroom en wat fijngesneden rauwe prei. Wat meer werk, maar ook wat meer groente: kook een in stukken gesneden knolselderij mee en pureer de soep als deze zacht is. Voeg dan daarna pas de room en de prei toe.

mosterdsoep

Groente & goede vetten: broccolisoep met zalmsnippers

Snij de broccoli in stukken en was ‘m goed. Ook de stronk kan mee (behalve de onderste centimeter). Bak de broccoli in een scheutje olie. Voeg 1L water op ~600 gram broccoli toe, met een bouillonblokje en een laurierblaadje. Laat een kwartiertje pruttelen, verwijder de laurier en pureer met je staafmixer. Op smaak brengen met peper (zuinig met zout, de zalm is al erg hartig). Aan tafel een flinke lepel zalmsnippers toevoegen.

broccolisoep

Met extra peulvruchten: linzensoep

Bak fijngehakte knoflook en gember in een scheutje olie. Voeg kruiden toe (chilipoeder, paprikapoeder, garam massala – wat jij lekker vindt). Voeg dan een blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes toe, een half zakje goed uitgespoelde rode linzen en anderhalve liter bouillon. Klein half uurtje laten pruttelen en fijnmaken met de staafmixer. Met groentevariatie: bak in het stadium van de gember ook een in stukken gehakte wortel/ een in ringen gesneden prei/ stukjes knolselderij mee.

linzensoep

 

Hou je van soep? Probeer deze vegetarische snert eens, of deze spinazie soep met ei en brood!

, , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Recept: Zelf muesli maken
Volgend bericht
Recept: Spelt pepernoten zonder suiker

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu