Hoe houd je jouw goede voornemens vol? | Dietist Balanza

Ben jij 1 januari (weer) begonnen met een frisse start aan jouw doelen? Hoe gaat het nu met jouw voornemens? Ik las ergens dat gemiddeld 1 op de 4 Nederlanders zijn of haar goede voornemens weet vol te houden. Hmm… Zullen wij proberen dit gemiddelde omhoog te brengen? Wie doet er mee?

Hoe houd je jouw goede voornemens vol?

Denk na over jouw motivatie

Je hebt afvallen als doel. Waarom wil je nu echt afvallen? Om je fitter te voelen? Weer in die ene broek te passen? Met een fijn gevoel naar jezelf in de spiegel kunnen kijken? Als je hierover gaat nadenken, gaat het vaak niet om het afvallen, maar wat je met het afvallen bereikt.

Het is belangrijk om duidelijk te hebben welk doel je wil behalen en waarom dit zo belangrijk voor je is. Wat is jouw reden waarom jij je dit hebt voorgenomen? Dit is JOUW motivatie! Dit is de reden waarom je het nu wel gaat volhouden!

Maak je doelen kleiner

Stel, je wilt 20 kilo afvallen. Vol goede moed begin je hieraan, maar al snel merk je dat het je toch wel erg veel moeite kost. En nu? Je motivatie verdwijnt, want je bent nog “maar” 2 van de 20 kilo kwijt. Je vraagt jezelf af of dit je wel gaat lukken. Is het überhaupt wel haalbaar?

Kijk met een kritische blik wat wél mogelijk is en stel daar je doel op bij, zodat je het wél kunt volhouden. Als je doelen niet realistisch en haalbaar zijn, zul je namelijk steeds niet kunnen doen wat je je telkens had voorgenomen. Dit komt niet ten goede van je motivatie. Kleinere doelen werken vaak wel motiverend, omdat ze makkelijker te behalen zijn. Dit geeft voldoening en is veel beter voor je zelfvertrouwen. Win win!

Wees lief voor jezelf

Wanneer we beginnen met onze goede voornemens, nemen we ons vaak voor het vanaf nu écht helemaal goed te doen. Als het dan een keertje wat minder gaat, kan het dan soms voelen als falen. Je straft jezelf als je toch dat ene koekje hebt gegeten. Of je na een lange dag op de bank blijft hangen in plaats van te gaan sporten. “Zie je wel, ik kan het niet! Laat maar, ik geef het wel weer op…”. Herkenbaar?

Juist door de balans te vinden in gezonde en minder gezonde keuzes creëer je voor jezelf een gezonde leefstijl die op langer termijn het langst vol te houden is. Probeer het te accepteren en het de volgende dag weer met goede moed op te pakken. Gedrag of gewoontes verander je nou eenmaal niet van de een op de andere dag. Dit kost tijd. Geef en gun jezelf die tijd!

Heb je een dipje? Probeer bovenstaande tips toe te passen. Op deze manier kun je telkens je voornemens blijven oppakken. Mocht je echt hulp nodig hebben en een stok achter de deur nodig hebben? Plan dan gerust een afspraak in bij één van onze diëtisten.

Succes!

Wist je dat? Wie zijn goede voornemen drie maanden heeft weten vol te houden, slaagt er meestal ook in om dat de rest van het jaar ook te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *